Werkt Collageen alleen voor de huid?? Absoluut niet.

Onze lichaamscel bevat er 30% van. Maar aan de huid kun je vaak wel zien hoe het met je collageen gesteld is. Wist je dat botten en huid hetzelfde type (1) collageen bevatten? Op je 20e zit je zo’n beetje op het hoogtepunt wat betreft collageen productie daarna neemt de aanmaak langzaam af. Rond je 60e levensjaar is er nog maar 20% over!

Aan de huid kun zien dat deze slapper wordt, haren worden dunner, nagels gaan ribbelden maar ook in je botten neemt collageen af, gewrichten, kraakbeen, spieren, darmen, slijmvliezen gebruiken allemaal collageen.

Wat doet collageen

Collageen zorgt in je gehele lichaam voor stevigheid.

Collageen is een ontzettend belangrijk eiwit in je lichaam. Het is een belangrijk onderdeel van bindweefsel en zorgt door het gehele lichaam voor stevigheid. Collageen komt van het Griekse woord ‘kolla’, dat samenbinden of lijm betekent. Het houdt organen en weefsels als het ware op hun plek. Botten, pezen en banden, maar ook haren en nagels bestaan uit collageen. En natuurlijk de huid.

Collageenproductie neemt ieder jaar af (vanaf je dertigste)

Waardoor breekt collageen sneller af?

Suikers, sigaretten en zon maken collageen stuk.

Wist je bijvoorbeeld dat je van (snelle) suikers rimpels kunt krijgen? Heel simpel gesteld zetten de suikers zich vast op het collageen (en elastine) in de huid, waardoor dit verhardt en beschadigt. Dit proces noemen we glycatie.

Ook roken zorgt voor een verlies van de elastine- en collageenvezels.

Bij langdurige blootstelling aan de zon, komen de stralingen dieper de huid in. De huid breekt hierdoor sneller het collageen af dan normaal en hierdoor ontstaan sneller rimpels. De elasticiteit en stevigheid gaan achteruit. Vergelijk de huid met een elastiek dat je in de zon legt. Het droogt uit en is minder rekbaar.

Hoe kun je collageen aanmaak stimuleren?

Heel simpel, Door te bewegen:

Bij de huid denk je aan diverse massagetechnieken zoals bindweefselmassage, peelings, microneedling etc. zijn mooie collageen aanjagers.

Bij bijvoorbeeld bindweefselmassage wordt door de diepe massagetechnieken die op het bindweefsel inwerken, de fibroblasten vervormt (bindweefselcellen) waardoor de huid aangezet wordt tot vernieuwing en de daarmee samenhangende versteviging. De huidstofwisseling wordt geactiveerd en de productie van nieuw collageen en elastine bevorderd.

Bewegen geldt ook voor het lichaam. Door te trainen gaat je lichaam meer collageen aanmaken, waardoor je botten en pezen sterker worden.

Vooral voor sporters die hun bindweefsels veel belasten is collageen interessant. Denk hierbij aan contactsporten (bijv. voetbal, hockey, rugby etc.) en sporten waarbij je bindweefsels veel klappen moeten opvangen (bijv. volleybal, hardlopen, atletiek etc.).

Waar zit de meeste collageen in?

Collageen zit alleen in dierlijke producten, zelf getrokken runderbottenbouillon, kippenbouillon, vis( met huid) en o.a. orgaanvlees.

Welke bouwstoffen werken samen met collageen?

Een ingrediënt dat het de huid helpt collageen om te zetten is vitamine C. Door een gebrek aan vitamine C kan collageen in het bindweefsel niet goed worden opgebouwd. Daarnaast zijn er voedingsstoffen die nodig zijn voor je collageenproductie. Waaronder, zink, selenium, zwavel en koper.

Er zijn verschillende soorten collageen

Hieronder een paar types collageen en hun werking:

  • Type 1: huid, botten, spieren, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen, bloedvaten. (Meer dan 90% van het collageen in het lichaam bestaat uit collageen type I.)
  • Type 2: gewrichten, kraakbeen, tussenwervelschijven, strottehoofd, luchtpijp, ribben en neus.
  • Type 3: huid, bloedvaten, darmen, weefsels nodig voor wondherstel
  • Type 4: vliezen rondom organen, capillairen.

Wat kunnen de gevolgen zijn  van een verminderde collageen aanmaak?

  • Verminderde huidelasticiteit
  • Gewrichtspijn en slijtage

Collageen speelt een belangrijke rol in de structuur van gewrichtskraakbeen, waardoor de afname van collageen aanmaak kan bijdragen aan gewrichtsproblemen zoals artritis en artrose.

  • Dunner haar en broze nagels

Collageen is ook aanwezig in je haar en nagels, waardoor een afname in collageenproductie kan leiden tot dunner wordend haar en broze nagels.

  • Spijsverteringsproblemen

In de wanden van je spijsverteringsstelsel is eveneens collageen aanwezig. Een afname van collageen aanmaak in je darmen kan leiden tot darmproblemen.

  • Allergieën zoals hooikoorts.
  • Verminderde wondgenezing

Collageen speelt een cruciale rol bij wondgenezing, omdat het de structuur van littekenweefsel ondersteunt. Hierdoor kan een verminderde collageenproductie wondgenezing vertragen en de vorming van littekens beïnvloeden.

  • Oogproblemen

Ook in delen van het oog zoals je hoornvlies, ooglens en netvlies is collageen aanwezig. Hierdoor kan een afname in collageen aanmaak bijdragen aan verschillende oogproblemen, waaronder een verhoogd risico op staar.

  • Hart- en vaatziekten

Collageen vormt een belangrijk onderdeel van je hart en bloedvaten, waardoor een verminderde collageenproductie kan bijdragen aan de verzwakking van je vaatwanden.

Tot zover collageen in vogelvlucht.

Collageen als supplement gebruiken is dus een goed idee, als kuur of langdurig. Maar bedenk: het ene supplement is het andere supplement niet! Er is een groot verschil in kwaliteit, inhoud en werking!

Voor een goede opname van collageen is het erg belangrijk dat je omega 3 en 6 vetten in de celwand in balans zijn. Zo kan het collageen product (en al je voedsel en overige supplementen) optimaal worden opgenomen.

Wil jij weten hoe het met jouw basis gezondheid is gesteld? We kunnen je omega 3-6 balans meten met een simpel vingerbloedtestje. En ben je geïnteresseerd in een echt werkzaam collageen supplement? Ik vertel je er graag meer over.

Een gezonde huid komt van binnenuit! Maar laat je, voordat je supplementen gaat slikken, goed adviseren!

 

 

.