Wat zijn laaggradig ontstekingen en wat hebben ze te maken met gezondheid en je huid?

Laaggradige ontstekingen worden ook wel stille of chronische ontstekingen genoemd (low grade inflammation).
Er is geen acuut probleem zoals pijn of hoge koorts maar je immuunsysteem is wel geactiveerd. Een van de oorzaken kan een onbalans in de omega 3 en 6 vetten zijn in de wand van je cel (het celmembraam).

Waarom is die balans tussen 3 en 6  zo belangrijk?
Dat heeft o.a. met het immuunsysteem te maken. Zodra je iets eet of drinkt of als er een pathogeen of virus het lichaam binnenkomt, dan moet het immuunsysteem gewaarschuwd worden want de indringer moet geweerd of gecontroleerd worden. Nu is het zo dat o.a. omega 6 het immuunsysteem activeert. Als het klusje eenmaal geklaard is, dan moet het immuunsysteem weer naar huis. Maar iemand moet dat immuunsysteem wel weer naar huis sturen. Omega 3 zorgt ervoor dat deze ontsteking afgerond kan worden en alles weer rustig wordt. (natuurlijk zijn er meer stoffen in het lichaam betrokken bij het aan- en uitzetten van ons immuunsysteem). Maar als onze celmembramen veel meer omega 6 bevatten dan omega 3, dan is het heel makkelijk voor ons immuunsysteem om een ontsteking aan te zetten, maar niet zo makkelijk om de ontsteking uit te zetten. Het lichaam heeft dan constant (laaggradige) ontstekingen. Uiteindelijk gaat het celmembraam zich verharden en kan de cel voedingstoffen minder goed opnemen en afvalstoffen slecht verwijderen. Er ontstaat een sluimerende ontsteking. Vroeg of laat gaat ons lichaam daar van haperen en krijgt klachten  zoals;  reuma, allergieën, fibromyalgie, astma, schildklierproblemen, depressie, hoog cholesterol, insuline resistentie, hart en vaatziekten en diabetes.

Doordat we met ons Westers voedingspatroon vele malen meer omega 6 eten dan omega 3 hebben heel veel mensen een disbalans.

En je huid?
22 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste met klanten uit heel Nederland van alle leeftijden, heeft mij geleerd dat de behandelingen in de salon en producten meer resultaat geven als er genoeg bouwstoffen in de huid aanwezig zijn en de mens in balans is. Een gezonde huid komt tenslotte voor het grootste gedeelte uit onze binnenkant. Huidproblemen zoals acne, een onrustige-, vlekkerige- en droge huid, couperose en rosatia zijn heel vaak mede een gevolg van onbalans. Peelings en bindweefsel massage ( zeker in kuurverband) geven pas langdurig resultaat als de cel optimaal functioneert. Het valt me op dat er teveel mensen niet optimaal gezond zijn en vaak op jonge leeftijd( vanaf 40 jaar!!) al medicatie afhankelijk. Wist je dat 58% van de Nederlanders chronisch ziek is en medicatieafhankelijk?

Visolie en testen
Mijn advies aan iedereen is: breng je vetzuren in balans. In de salon kunnen we een test uitvoeren door een druppeltje bloed te onderzoeken. Zo krijgen we een uitgebreid beeld hoe de verhouding tussen Omega 3 en 6 er bij jou voor staat, hoe soepel je celwand is en hoe stevig je fundament is. Een visolie van goede kwaliteit gaat je helpen aan een gezond en stevig fundament. Wil je hier meer over weten?

Laaggradige ontstekingen: stille slopers van je gezondheid
1.Een laaggradige ontsteking geeft niet direct klachten
Een laaggradige ontsteking houdt zich vaak verborgen. Daarom wordt het ook wel een stille ontsteking genoemd. Dit kan omdat het immuunsysteem wel ‘aanslaat’, maar dat de prikkel niet sterk is genoeg om de klassieke symptomen te geven. In plaats daarvan verspreidt de ontsteking zich via het bloed in het lichaam, waar het schade aan weefsels en organen veroorzaakt.
2.Laaggradige ontstekingen kunnen leiden tot reuma.
Een laaggradige ontsteking kan jaren sudderen voordat je iets merkt, maar zorgt er wel voor dat je immuunsysteem ‘overwerkt’ raakt. Dit kan uiteindelijk resulteren in een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. Laaggradige ontstekingen kunnen daarom ook een rol spelen bij het ontstaan van reumatische aandoeningen, zoals artrose en osteoporose.
3.Laaggradige ontstekingen zijn een risicofactor voor welvaartsziekten
Hoewel het effect van laaggradige ontstekingen nog volop onderzocht wordt, is wel duidelijk dat het een grote impact kan hebben op de gezondheid. Zo hebben deze stille ontstekingen een relatie met het metaboolsyndroom. Het metaboolsyndroom kenmerkt zich door een combinatie van overgewicht, een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol en verhoogde bloedsuikerwaardes. Deze verhogen bij elkaar weer het risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

Hoe kun je laaggradige ontstekingen voorkomen?
1.Maak van gezond eten je prioriteit. Vers koken zonder pakjes en geen afhaalmenu’s. Liefst onbespoten, biologisch en gebruik seizoensgroente. Omega 3 en 6 vallen samen onder de essentiële vetzuren. Dat betekent dat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken en afhankelijk is van de inname via voedsel.
2.Zoek de buitenlucht op. Snuif zoveel mogelijk frisse lucht op, liefs op het midden van de dag. Zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van vitamine D. En van deze vitamine wil je liever ook geen tekort opbouwen want een tekort stimuleert ontstekingen.
3.Beweeg dagelijks minimaal twee keer per dag een halfuur. Tijdens inspanning haal je dieper adem, waardoor je je longinhoud ververst en je fysieke conditie verbetert.
4.Vind een balans tussen ontspanning en inspanning. Door stress te verminderen, maak je je afweer sterker en krijg je meer energie.
5.Rook je? Stop met roken. Ons lichaam detecteert roken en rookstof als abnormaal. Je lichaam reageert op dit alarmsignaal met een ontstekingsreactie.
5.Wees matig met alcohol (of stop er helemaal mee).
6.Een goede nachtrust is belangrijk. Iedere cel in je lijf heeft een DNA-reparatiemechanisme dat ’s nachts optimaal werkt om de schade van overdag op te sporen en te herstellen.