Glycatie 

De feestdagen staan voor de deur. Een tijd van gezelligheid, samen zijn en – laten we eerlijk zijn – véél lekkers. Maar wist je dat al die zoetigheid van pepernoten, chocoladeletters en kerstaartjes je bloedsuikerspiegel en dus ook je huid behoorlijk uit balans brengen?
Te veel suiker kan namelijk glycatie veroorzaken. En deze glycatie doet je huid maar ook je lichaam sneller verouderen.

Misschien heb je er weleens van gehoord? Glycatie, ook wel versuikering genoemd, het maakt o.a. collageen en elastine hard en zorgt ervoor dat het aan elkaar gaat plakken zodat er een rimpel ontstaat. Het speelt een rol in het verouderen van de huid. Maar hoe werkt dat precies en wat kun je doen om het te voorkomen?

 Wat gebeurt er met collageen en elastine?

Om glycatie goed te begrijpen, moeten we eerst kijken naar twee cruciale eiwitten in de huid: collageen en elastine. Deze eiwitten vormen de basis voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Bij jonge mensen zijn de collageenbundels en elastinevezels goed georganiseerd, wat zorgt voor een soepele, veerkrachtige huid die na uitrekking terugkeert naar haar oorspronkelijke vorm.

Wat gebeurt er als je ouder wordt?

  • Raken de collageenvezels beschadigd en minder georganiseerd.
  • Wordt het aantal collageen- en elastinevezels minder.
  • Verliest de huid haar elasticiteit, wat rimpels en plooien veroorzaakt.

Invloed van glycatie op de huid

  1. Verlies van stevigheid en elasticiteit: Glycatie beschadigt collageen- en elastinevezels in de huid, die zorgen voor stevigheid en veerkracht. Als deze vezels verzwakken, wordt de huid slapper en ontstaan rimpels en fijne lijntjes.
  2. Veroudering van de huid: AGE’s maken de huid kwetsbaar en zorgen voor een snellere afbraak van de huidstructuur, wat bijdraagt aan vroegtijdige huidveroudering. Het effect wordt zichtbaar in de vorm van een doffe huid, verminderde veerkracht en verlies van contouren in het gezicht.
  3. Verkleurde huid en vlekken: AGE’s kunnen de natuurlijke kleur van de huid beïnvloeden en hyperpigmentatie veroorzaken. Dit resulteert in donkere vlekken, vooral bij mensen die langdurig aan de zon worden blootgesteld, omdat UV-licht het effect van glycatie versterkt.
  4. Verminderd herstel en regeneratie: Glycatie maakt het moeilijker voor de huid om zichzelf te herstellen en te vernieuwen. Dit betekent dat wondjes en littekens trager genezen en de algehele huidkwaliteit achteruitgaat.

 Invloed van glycatie op het lichaam en de cellen. 

  1. Oxidatieve stress: AGE’s verhogen de oxidatieve stress in het lichaam, wat leidt tot schade aan cellen en weefsels. Oxidatieve stress speelt een rol bij verschillende ouderdomsziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en nierproblemen.
  2. Ontstekingsreacties: Glycatie kan ontstekingsreacties op gang brengen wat chronische ontsteking in het lichaam kan veroorzaken en veroudering versnelt.
  3. Schade aan bloedvaten: AGE’s maken de bloedvaten stijver en minder elastisch. Dit kan leiden tot een hogere bloeddruk en problemen met de bloedcirculatie, wat uiteindelijk hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Vooral mensen met diabetes lopen risico, omdat zij vaker een hogere bloedsuikerspiegel hebben.
  4. Verminderde celwerking: Eiwitten zijn essentieel voor de werking van cellen en organen, maar door glycatie raken eiwitten beschadigd en verliezen ze hun functie. Dit heeft invloed op allerlei processen in het lichaam, zoals stofwisseling, energieproductie en herstelmechanismen.

 Hoe kun je heglycatie verminderen? Om glycatie en de bijbehorende nadelige effecten te verminderen, kun je de volgende leefstijltips volgen:

  • Beperk suikerinname: Vermijd bewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker en snelle koolhydraten. Kies liever voor complexe koolhydraten uit groenten, volkoren granen en peulvruchten.
  • Voedingsmiddelen met antioxidanten: Antioxidanten zoals vitamine C, E en polyfenolen in voeding (zoals bessen, groene thee en groenten) helpen vrije radicalen te neutraliseren en kunnen de vorming van AGE’s remmen.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Beweging helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren, wat glycatie vermindert. Het verbetert ook de doorbloeding van de huid en bevordert herstel.
  • Bescherming tegen zonlicht: UV-straling versnelt de vorming van AGE’s in de huid. Gebruik bij heel veel zon een spf filter om huidschade te voorkomen.
  • Vermijd roken: Roken verhoogt de productie van AGE’s en vermindert de elasticiteit van de huid. Stoppen met roken is dan ook gunstig voor je huid en algehele gezondheid.

Wat kunnen Omega 3, Vitamine D3&K2 en collageen beteken bij glycatie?

Omega-3 vetzuren, vitamine D3&K2 kunnen gezamenlijk bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van de bloedvaten en mogelijk de effecten van glycatie verminderen. De K2 is hierbij ook interessant omdat dat op den duur er voor kan zorgen dat verhardingen uit de bloedvaten opgelost worden.

Wat kan bindweefselmassage beteken bij glycatie?

Bindweefselmassage is een techniek die gericht is op de diepere lagen van de huid en het onderliggende bindweefsel. Het wordt vaak gebruikt om de doorbloeding te stimuleren, spanningen te verminderen en de huidstructuur te verbeteren. In relatie tot glycatie kan bindweefselmassage positieve effecten hebben. Aangetaste elastine vezels zijn niet te vervangen maar collageenbundels kunnen wel gerepareerd en nieuw gemaakt.

Wat kan een peeling betekenen bij glycatie?

Een peeling verwijdert de bovenste lagen van de huid, stimuleert celvernieuwing en bevordert de productie van collageen en elastine. Dit helpt om: Geschikte peelings bij glycatie de Ormedic, de Signature facelift en de Wrinkle lift.

Samenvattend :

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Wat niet kapot is, hoeft immers niet gerepareerd te worden. Daarom is het slim om je huid goed te verzorgen voordat er problemen ontstaan. Met een combinatie van bijvoorbeeld peeling, huidverzorging en bindweefselmassage kun je effectief werken aan het voorkomen van glycatie-gerelateerde huidproblemen aan de buitenkant van je huid. Een holistische aanpak is hierbij de sleutel. Goede voeding, de juiste bouwstoffen en een gezonde leefstijl dragen verder bij aan je algehele gezondheid.

Denk eraan: je huid is een spiegel van hoe je van binnen leeft. Geef het de aandacht die het verdient!