We hebben er allemaal wel eens last van; dat gevoel van een vochtarme huid die strak, trekkerig vooral na het douchen, ruw aanvoelt en er soms schilferig uitziet.  Maar is je huid nou vochtarm of heb je last van een droge huid? Hieronder lees je wat het verschil is.

Een droge huid

 • Is een huidtype: genetisch bepaald
 • Heeft een tekort aan talg (vet)
 • Voelt overal droog, ook op handen en hoofdhuid
 • Is gevoelig voor voortijdige veroudering
 • Heeft constant voeding nodig
 • Heeft behoefte aan zeer volle en  olierijke producten

Een vochtarme huid

 • Is een huidconditie, kan bij iedereen voorkomen
 • Heeft een gebrek aan vocht
 • Kan vet en droog tegelijk aanvoelen
 • Komt en gaat: afhankelijk van verschillende factoren, zoals omgeving en voeding
 • Heeft behoefte aan hydraterende producten
 • Mogelijke symptomen van beiden: schilferig, jeuk, gevoelig, trekkerig, dof.

Wat is dat eigenlijk een vochtarme huid?

De term vochtarm zegt het eigenlijk al: een huid die tekort heeft aan vocht (dehydrated skin).

In tegenstelling wat veel mensen denken is een vochtarme huid geen huidtype, maar een huidaandoening. Een droge huid is wel een huidtype(dry skin) en is eigenlijk altijd vochtarm, maar ook een vette huid kan vochtarm zijn.

Een tekort aan vocht heeft namelijk niks te maken met de hoeveelheid vet of talg van de huid. Een vette, maar toch vochtarme huid komt vooral voor bij mensen bij wie de barrière functie van de huid verstoord is. Verder zal iedere huid uiteindelijk door de jaren heen droger worden.

Hoe ontstaat een vochtarme huid?

Een vochtarme huid kan ontstaan door blootstelling aan de zon of airconditioning, temperatuurschommelingen, roken maar ook teveel douchen en badderen drogen de huid uit. Daarnaast zijn verkeerde en agressieve cosmetica veroorzakers van de vochtarme huid. Door geen of slecht advies schaf je soms producten aan  die niet geschikt zijn voor jouw huid. Hierdoor raakt de huidbarrière uit balans en raakt zijn  natuurlijke, vochtregulerende stoffen kwijt. Hierdoor ontstaan sneller rimpeltjes en droogtelijntjes en raakt je huid uit balans.

Wat kun je doen:

Is je huid erg vochtarm en ruw probeer dan eerst je huid weer in balans te brengen ( huidbarrière herstellen) door je huid te resetten. Dus even terug naar een of 2 producten. Kies producten voor vochtherstel/moisterize/hydrating. Vochtherstellende producten zijn in ons Nederlands klimaat sowieso een “must”!

In de avond mild  reinigen en een basic dag-nachtverzorging. Als je huid weer wat rustiger aanvoelt, kun je weer overstappen naar je eigen verzorgingsproducten. En tenslotte vraag je schoonheidsspecialist om advies!

Neem hier een kijkje naar de vochtherstellende producten van Image  Skincare

De Intervall en de fase 2 active regeneration crème van de natuurlijke lijn Rosel Heim bevatten regenererende ‘voedende’ ingrediënten en ondersteunen het vochtherstelvermogen van de huid. Ze mogen ook dun op de lippen worden aangebracht. Bekijk en bestel hier je Rosel Heim product

Voor een persoonlijk advies:   info@zinaanzee.nl of M 06 29 433 376