COLLAGEEN IS HOT!! Iedereen heeft het er over. Wat is het en waaróm zou je extra innemen?

Wat is collageen?

Collageen is het meest overvloedige en sterkste eiwit in je lichaam. Het wordt gevormd door kruiskoppelingen en verstrengelingen van talloze aminozuren die met drie ketens voor een drievoudige spiraalvormige structuur zorgen.

Het collageen is ongeveer 75% van het gewicht van de huid en ongeveer 30% van de totale eiwit massa van het lichaam. Structureel bestaat collageen uit lange vezels van eiwitten die zorgen dat de huid stevig blijft en die de huid bij elkaar houdt. Collageen is ook belangrijk voor het herstellen en vernieuwen van de huidcellen. Daarnaast houdt collageen de huid vochtig.

Collageen bevindt zich o.a.in het bindweefsel, pezen, kraakbeen, huid, tanden, botten, de kleppen van het hart en in het hoornvlies.

Eigenschappen:

De collageenvezels vormen supersterke netwerken, als een soort visnetten, die de stevigheid aan huid en lichaam geven. Je zou kunnen zeggen dat collageen een soort ‘lijm’ is die delen van het lichaam, zoals bindweefsel en bloedvaten, bij elkaar houdt. De naam collageen is dan ook afkomstig van het Griekse ‘kolla’ wat lijm betekent.

Wat doet het:

 1. Collageen herstelt de darmwand.
 2. Collageen versterkt botten, gewrichten en kraakbeen. Botten, gewrichten en kraakbeen en huid bestaan allemaal deels uit collageen. Botten voor ongeveer een derde en kraakbeen uit twee-derde. Naarmate  we ouder worden, neemt collageen in botten en kraakbeen af en worden we stijf en kunnen er zelfs (hevige) klachten uit ontstaan.
 3. Het vermindert rimpels, cellulitis en striae. Na je 25e neemt collageen langzaam  af in ons lichaam. Per jaar neemt het met ongeveer 1% af. Slappe huid en rimpels zijn dan het zichtbare gevolg. Via een crème kun je vooralsnog geen collageen aanvullen wel kan een crème een ingrediënt bevatten wat de aanmaak van collageen stimuleert. Collageen kan heel goed als poeder of vloeibaar  ingenomen worden.
 4. Geeft haar en nagels een boost. Haar en nagels bestaan grotendeels uit keratine, wat een vezelachtig eiwit is. Net als alle andere eiwitten heeft het aminozuur nodig om op te kunnen bouwen. En wat is rijk aan aminozuur? Je raadt het al: collageen. Op het moment dat jij stevig in je aminozuren zit, zullen je haar en nagels sterk en glanzend zijn. Je zal merken dat ze ook sneller groeien. Bij tekort aan aminozuren zal je haar droog worden en zullen je haar en nagels sneller breken.

Wat beschadigt je collageen?

 1. Een verkeerde levensstijl, milieustressoren, vervuiling, stress en vrije radicalen kunnen de  collageenproductie van de huid verminderen.
 2. Een hoge suikerconsumptie verhoogt het gehalte van de Advanced Glycation End-products (AGEs) die nabijgelegen eiwitten beschadigen, collageen verzwakken waardoor het droog en breekbaar wordt.
 3. De zon zorgt voor UV-stralen die schade aan de dermis aanbrengen, waardoor hij breekt. De stralen zorgen ook dat er ten onrechte abnormale elastine vezels onder de huid worden opgebouwd die de vorming van rimpels veroorzaken.
 4. Tabak. De combinatie van chemische stoffen in tabak brengen schade toe aan het collageen en de elastine. Nicotine is ook slecht voor de bloedvaten waardoor er minder zuurstof en voedingsstoffen naar de huid gaan.
 5. Verouderingsproces. Helaas is dit proces onvermijdelijk. Collageen niveaus verminderen en breken af tijdens ons leven.

En ook hier geldt,  voorkomen is beter dan genezen.  Als je zuinig bent op je spullen blijven ze langer mooi en gaan langer mee, dit principe geldt ook voor je huid!

Er zijn verschillende manieren om het collageen door middel van  voeding,  suppletie  en bindweefselmassage te stimuleren. Dit zal helpen om het volume van de huid zo goed mogelijk te houden.

 1. Collageen suppletie. Wil je een persoonlijk advies en meer weten over collageen opbouw en welke vorm het beste voor jou is? Stuur me een bericht en je ontvangt gratis advies.
 2. Belangrijk is ook dat je darmwerking in orde is en supplementen goed kunnen worden opgenomen. Ook hierin geef ik je graag advies.
 3. Bindweefselmassage van gezicht en lichaam voor stimuleren collageen aanmaak Door diepe massagetechnieken die op het bindweefsel inwerken, vervormen de fibroblasten (bindweefselcellen) waardoor de huid aangezet wordt tot vernieuwing en de daarmee samenhangende versteviging. De huidstofwisseling wordt geactiveerd en de productie van nieuw collageen en elastine bevorderd.  Zie een  bindweefselmassage is als een soort fitness voor de huid. Net zoals je je lichamelijke conditie verbetert door te sporten, zo verbeter je de conditie van je huid met een massage. Dit resulteert in een stralende, gezonde huid.